Sunday, 04 Dec 2022
You are here: Home
The Star - Famous nasi kandar outlet ordered to close PDF Print E-mail
Written by The Star   
Thursday, 09 January 2020 17:01

GEORGE TOWN: A famous nasi kandar shop along the heritage enclave in Jalan Masjid Kapitan Keling was shut down by Penang Island City Council (MBPP) after rats and cockroach droppings were found in the premises.

The outlet, which always has a long queue at night, was shut down by MBPP on Wednesday (Jan 8) around 8pm during an inspection on food outlets in George Town.

Last Updated on Friday, 18 September 2020 11:45
Read more...
 
31,169 kes jenayah dalam talian direkodkan hingga Jun 2022 PDF Print E-mail
Written by admin3   
Wednesday, 27 July 2022 14:47

27 Julai 2022
KUALA LUMPUR - Sejumlah 31,169 kes jenayah dalam talian direkodkan sejak tahun 2021 hingga 30 Jun lepas, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM), jenayah dalam talian itu merangkumi penipuan pembelian secara dalam talian, pinjaman tidak wujud, African Scam/ Love Scam, Macau Scam, pelaburan, Business Email Compromise dan Tipu SMS.

"Bank Negara Malaysia (BNM) dan institusi-institusi kewangan telah mengadakan kerjasama dengan pelbagai agensi penguatkuasaan seperti PDRM, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti yang merangkumi kegiatan pemantauan, siasatan dan pendakwaan di mahkamah.

"Selain itu usaha bagi meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai penipuan kewangan turut dilipatgandakan menerusi siri taklimat kesedaran secara dalam talian serta program orang ramai, menggunakan saluran media dan juga laman media sosial,” kata kementerian itu dalam jawapan bertulis di Parlimen di sini.

Ia bagi menjawab soalan Chong Chieng Jen (DAP-Stampin) yang ingin tahu jumlah kerugian pendeposit-pendeposit bank yang dimangsakan oleh scam bank di mana wang mereka telah dipindah tanpa pengetahuan dalam tahun 2021 dan 2022.

Read more...
 
Warranti/ Gerenti PDF Print E-mail
Written by admin2   
Wednesday, 27 March 2019 12:02

Satu jaminan yang dikeluarkan / diberikan oleh pengeluar / syarikat kepada pembeli untuk memperbaiki atau menggantikan barangan yang rosak atau cacat dalam tempoh yang ditetapkan tanpa sebarang caj dikenakan kepada pembeli .

Berdasarkan aduan yang dikemukakan, standard kualiti yang dikenakan ke atas barang yang dibekalkan oleh pembekal, seksyen 32 Akta Perlindungan Pengguna memperuntukkan bahawa barang yang dibekalkan kepada pengguna mempunyai gerenti tersirat bahawa barang itu adalah daripada kualiti yang boleh terima dan selamat untuk digunakan.

Last Updated on Friday, 18 September 2020 11:40
Read more...
 
RINGGIT EDISI DIGITAL PDF Print E-mail
Written by admin3   
Thursday, 07 July 2022 13:17

RINGGIT EDISI DIGITAL

Bil. 3 - Jun 2022

https://rebrand.ly/Ringgit003

Read more...
 
Pentingnya Mengapa Kita Perlu Menyimpan Bil bil Lama. PDF Print E-mail
Written by admin2   
Tuesday, 03 September 2019 12:44

 

Pentingnya Mengapa Kita Perlu Menyimpan Bil bil Lama.

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) kebelakangan ini telah menerima banyak aduan mengenai bayaran yang tidak dijelaskan, tertunggak dan juga bayaran yang tidak sepatutnya dikenakan. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai pengguna untuk menyimpan bil bil lama untuk semakan semula sekiranya timbul keraguan.

Salah satu kes yang telah diterima oleh NCCC adalah caj insuran kebakaran yang telah dikenakan oleh sebuah bank terhadap pengguna tersebut. Beliau telah dikenakan bayaran yang berlebihan. Kebetulan pelanggan tersebut ada menyimpan segala bil dan dokumen perumahannya dalam satu fail. Pengguna yang mengemukakan aduan ini menunjukkan bil bil yang menunjukkan bukti insuran yang telah dibayar sejak mula beliau membuat perjanjian jual beli.

Pihak NCCC telah menghubungi pihak bank tersebut dengan bukti bukti yang diberikan untuk mendapat penjelasan. Pihak bank telah menerima aduan pihak NCCC mengenai pengguna terbabit dan seterusnya telah berjumpa dengan pengguna tersebut dan telah berjaya menyelesaikan masalahnya.

Nasihat NCCC kepada para pengguna supaya membuat salinan fotostat khasnya bila membayar melalui kad kredit. Ini adalah kerana cetakan pada bil yang dikeluarkan akan menjadi pudar dan hilang. Ini akan menimbulkan kemusykilan sekiranya ingin membawa kes aduan dengan menggunakan bil yang sudah pudar. Kad kad jaminan (warranty cards) juga juga harus disimpan selama tempoh diberi jaminan walaupun kini penjual hanya meminta nombor telefon atau nombor kad pengenalan. Adalah menjadi tanggungjawab seorang pengguna untuk menyimpan dokumen dokumen dan bil bil yang penting.

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)

‘KE ARAH MENGWUJUDKAN PENGGUNA YANG BERWIBAWA’

 

Last Updated on Tuesday, 03 September 2019 12:53
 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 18