Saturday, 18 May 2024
You are here: Home Arkib Aduan Pengguna Arkib 2010 - 2019 Copy of Telecommunications
Copy of Telecommunications
SAYA TELAH DITIPU OLEH KUMPULAN CELCOM PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 14 September 2011 22:25

KES 1
Selepas turun dari monorel, saya didatangi oleh sekumpulan pekerja Celcom. Mereka  telah memberi saya simcard Celcom (prepaid) dan mengatakan simcard itu diberi secara percuma kepada saya, malahan didalamnya terdapat RM50 jumlah kredit, sebelum itu saya dikehendaki memberi salinan kad pengenalan. Selepas pulang ke rumah, saya cuba untuk mengaktifkan simcard tersebut. Sebelum itu, saya terlebih dahulu menelefon ke Celcom careline untuk memastikan bahawa simcard tersebut adalah postpaid atau prepaid. Operator  itu memberitahu saya bahawa simcard itu adalah postpaid.

Selepas  mengetahui simcard itu adalah postpaid, saya terus tidak menggunakan simcard terbabit dan saya sedar saya telah ditipu oleh kumpulan celcom terbabit. Selepas sebulan, bil telah sampai ke rumah saya berjumlah RM74.00. Saya terus menelefon celcom careline untuk penjelasan lanjut kerana saya langsung tidak menggunakan nombor tersebut, malahan selepas tinjauan dibuat pihak celcom sendiri memberitahu saya bahawa tiada langsung call-out dibuat dari nombor itu. Jadi kenapa saya perlu membayar sejumlah RM74.00 sedangkan saya langsung tidak menggunakan nombor tersebut.  Setelah  tidak berpuas hati dan geram, saya mengarahkan pihak celcom untuk batal nombor terbabit. Selepas  sebulan,saya masih lagi menerima bil sebanyak RM40.15. Pihak  Celcom  juga menelefon dan menghantar SMS kepada saya supaya membayar semua bil terbabit dan jika saya enggan membayar tindakan akan diambil.

Read more...
 
Celcom PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 14 June 2011 00:14

Saya menerima 2 sms pihak ketiga ke telefon bimbit saya. Setiap sms saya dikenakan bayaran rm8. Bila saya membuat aduan kepada celcom careline, agen memberitahu saya tiada apa yang boleh mereka lakukan kecuali 'blok' nombor itu daripada menghantar sms kepada saya. Tapi saya masih dikenakan bayaran RM16 itu.

Saya rasa yang saya telah DIROMPAK dan celcom hanya membiarkannya dan tidak mahu membantu, kerana mereka itu adalah 'pihak ketiga'. Bukan pihak ketiga itu harus mendaftar dengan celcom sebelum mereka menghantar sms kepada pelanggan celcom.

Read more...
 
PDF Print E-mail
Written by Jayasilan Kandasamy   
Tuesday, 17 May 2011 02:16

Setiap Bulan Mikro Kiosk akan menghantar beberapa sms ke telefon bimbit saya (019-1234567) dan setiap kali sms  itu saya terima, kredit saya akan ditolak sebanyak RM 5.00 secara automatic.

Saya sudah beberapa kali membuat pembatalan (melalui SMS) dan menghubungi Makro Kiosk tetapi hanya mesin menjawab suara  sahaja melayan pangilan saya.

Read more...
 
SAYA TELAH DICAJ SEBANYAK RM109 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 12 May 2011 05:28

Pada bil bulan april 2011 saya mendapati ada satu bahagian bil yang bertulis “SMS MUAT TURUN – TERIMA” yang tidak memuaskan hati saya. Sepanjang saya menggunakan postpaid celcom, saya tidak pernah menggunakan sms muat turun, memang saya ada menerima pelawaan daripada nombor-nombor yang tidak saya kenali untuk mengikuti laman-laman web tersebut, tetapi saya tidak pernah mengendahkannya dan setiap kali sms masuk ke nombor saya, saya terus menekan butang “DELETE”. Pada bahagian tersebut caj yang dikenakan pada 1sms = RM3 hingga RM4 dan hasilnya untuk itu, saya telah dicaj sebanyak RM109. Nombor yang telah menghantar sms tersebut, jika mengikut dalam bil adalah : 39979 & 32530.

Read more...
 
Maxis !!! PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 26 April 2011 05:46

“I'm using Nokia phone model of 5800. I want to complaint Maxis about they charge me on the data charges amount of RM254.40. I didn't use 3G to connect internet using my phone before, I just select WIFI connected to internet once time only, and my phone don't have option to off the 3G data. I'm understood using Maxis 3G connect to internet is very expensive, because I didn't subscribe Maxis data plan, so I choose to connect internet using WIFI.

They should not charge me without my permission. I already make complain to Maxis services centre many times, and I want talk to their manager or supervisor, but they keep give me an excuse that their manager or supervisor is not available, or they will call me back about my complaint, but in the end they still didn't call me at all.

Read more...
 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 1 of 4