Friday, 19 Jul 2024
You are here: Home
Error
  • Error loading feed data.
Waspada sindiket menyamar pegawai LHDN PDF Print E-mail
Thursday, 11 February 2021 12:23

Image result for scamKhamis, 11 Februari 2021 @ 10:24 AM

Kuala Lumpur: Orang ramai diminta berwaspada dengan kegiatan sindiket penipuan yang menyamar sebagai pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) bagi memperdaya mangsa.

LHDNM dalam satu kenyataan berkata, orang ramai perlu lebih peka dan sentiasa menasihatkan ahli keluarga serta masyarakat sekeliling berkenaan perkara ini supaya dapat mengelakkan diri daripada menjadi mangsa.

Menurutnya, mengikut maklumat yang dikumpulkan menerusi laporan di media massa, bagi tahun tempoh 1 Januari sehingga Selasa lalu, sebanyak 18 kes sindiket penyamaran sebagai pegawai LHDNM membabitkan kerugian RM636,311.

"Taktik keji dengan menakutkan mangsa menyebabkan mereka panik dan akhirnya memaksa mengambil tindakan terburu-buru dengan menyerahkan butiran peribadi dan perbankan, malah ada yang secara sukarela membuat bayaran wang tunai kepada ahli sindiket.

"Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar berhati-hati dan jangan mudah terpedaya serta lakukanlah pengesahan dengan LHDNM terlebih dahulu terhadap setiap panggilan, e-mel mahupun mahupun surat yang meragukan dengan menghubungi talian Hasil Care Line atau talian pegawai yang boleh disemak senarainya pada portal rasmi www.hasil.gov.my atau hadir ke cawangan LHDNM berhampiran.

"Di samping itu, orang ramai juga boleh membuat semakan modus operandi sindiket penipuan ini di laman sesawang rasmi LHDNM," katanya.

LHDNM sentiasa melakukan usaha yang perlu dalam memberikan kesedaran kepada orang ramai supaya sentiasa cakna atau ambil tahu isu berkaitan aktiviti scammer ini.

 

Sumber: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/02/673474/waspada-sindiket-menyamar-pegawai-lhdn